Tarkkailin joitakin päiviä sitten pakastinta ja huomasin että karhunvatukoita on vieläkin jäljellä siitä huolimatta että niitä on tänä talvena syöty keittona, jäätelönä, leivonnaisissa ja vaikka missä…joten uudet ideat oli tarpeen. Siispä tekemään vaahtokarkkeja.

vaahtokarkit%20%28449x800%29-normal.jpg

 

 

Karhunvatukkavaahtokarkit n.40 kpl

  • 2 rkl maizenaa
  • 2 rkl tomusokeria
  • auringonkukkaöljyä voitelemiseen
  • 350g karhunvatukoita tai muita marjoja
  • 350g hienoa sokeria + 2 rkl
  • 1 tl vanilja uutetta
  • 2 tl sitruunamehua
  • 2 suurta kananmunan valkuaista (n. 70g)
  • hyppysellinen suolaa
  • 6 liivatteen lehteä

Tarvitset myös n. 23*23cm vuoan sekä sokerilämpömittarin

Aloita siivilöimällä tomusokeri ja mai

  • 2 rlk tomusokeria

zena yhteen kulhoon, voitele sitten vuoka öljyllä ja vuoraa se leivinpaperilla. Voitele myös leivinpaperi ja jauhota se tomusokeriseoksella.

Laita marjat kattilaan ja lisää ruokalusikallinen sokeria sekä sitruunamehu. Keitä marjat pehmeiksi ja puserra siivilän läpi. Lisää soseeseen vaniljauute. Laita sose takaisin kattilaan ja keitä hetki sekoittaen jotta osa nesteestä haihtuu ja sose muuttuu hillomaiseksi.  Siirrä pois levyltä.

Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen.

Laita hieno sokeri kattilaan ja lisää 150ml vettä. Lämmitä ensin miedolla lämmöllä niin että sokeri sulaa, lisää sitten lämpöä ja keitä seos siirappimaiseksi 125 astetta sokerilämpömittarissa.

Sillä välin kun sokeri kiehuu vatkaa kananmunanavalkuaiset ja 1 rkl sokeria sähkövatkaimella kovaksi vaahdoksi. Kun sokerisiirappi on tarpeeksi kuumaa lisää siihen talouspaperiin kuivatut liivatteet. Valuta kuuma siirappi valkuaisvaahtoon koko ajan vatkaten. Vatkaa kunnes vaahto on kaksinkertaistunut kooltaan. Lisää sitten hedelmäsose ja vatkaa vielä 3 minuutia.

Laita seos vuokaan, anna jäähtyä ja peitä muovikelmulla. Jätä jähmettymään ainakin neljäksi tunniksi.

Ripottele loput tomusokeriseoksesta leivinpaperille ja käännä vaahtokarkkilevy sille. Leikkaa öljytyllä veitsellä paloiksi ja pyörittele seoksessa. Voit myös leikata levystä pienillä kevyesti öljytyillä piparkakkumuoteilla.

Vaahtokarkit säilyvät 4-5 päivää ilmatiiviissä rasiassa.Karhunvatukkavaahtokarkit n.40 kpl